15. helmikuuta 2012

Luleå dag 4 & 5

Tässäpä vähän lisää kuvamateriaalia Luulajan kurssin osalta. Ollaan päästy jo vikaan postaukseen. Viimonen kokonainen päivä meni Jokkmokissa ko siellä oli perinteiset saamelaismarkkinat. Ja kuinka kylmä siellä oli! Oltiin kyllä varauduttu ja kateltu sääennusteita mutta siinä vaiheessa ko tultiin perille ja meille kerrottiin et ulkona on semmoset kevyet -38 astetta pakkasta nii oltiin ihan tyytyväisiä et sitä vaatetta oli mukana. Osa porukasta lähti kuuntelemaan luentoa ekofilosofiasta mutta Annojen kanssa päätettiin jättää se välistä ja käytiin kiertämässä Ájtte-museossa näyttely läpi. Siellä oli esillä kaikkea saamelaiskulttuuriin liittyvää. Pakko oli väliin ottaa myös tuommonen perus HUMAK-kuva ja testata tuo tunneli ees osin. Syvemmälle en uskaltanu mennä etten ois jääny jumiin. Museon jälkeen kaikki maholliset vaatteet päälle ja ulos kiertelemään markkinoita. Välillä oli pakko käyä sisätiloissa lämmittelemässä. Käytiin myös vähän aikaa kattomassa noita porokisoja. Oottettiin että ne ois menny suksilla mut sit ne menikin vaan tuommosilla pulkilla. Lopuks käytiin vielä konsertissa ja tuo nainen laulo kyllä ihan mielettömän nätisti kaikkia erilaisia lauluja saamen kielellä. Sitten suunta kohti Luulajaa ja voin kertoo et oli kylmä bussi. Toppatakki nätisti koko matkan päällä ja sisäikkunat jäässä. Eipä siinä.
Lauantaina meillä ei ollu yliopistolla muutako ryhmätöitten esitykset ja heippojen sanominen. Käytiin NoviaHUMAKpoppoolla vielä syömässä ennenko suunnattiin bussilla takaisin Haaparannalle ja Tornioon. Bussimatkalla saatiin tehtyä meän PowerPoint-esitys eli lopputyö Annan ja Outin kanssa kuvia vaille valmiiksi. Haaparannalla sanottiin vielä heipat Novian porukalle. Paitsi mie matkustin vielä heidän kanssa samalla junalla Turkuun. Täytyy sanoo et oli kyllä ihan huippu reissu ja tää lisäs halua oppia puhumaan ruotsia paremmin ja lähteä Ruotsiin vaihtoon tai harjotteluun.
På fredag besökte vi i Jokkmokks marknad. Där var kallt, -38. Lyckligtvis vi hade ganska mycket kläder med oss. I Ájtte museum det var utställning om samisk kultur. Efter det vi gick ut och rundade marknadsområdet. Då och då besökte vi inne. Renrace vi tittade på också en liten stund. Slutligen där var konsert och kvinna sjöng snyggt olika samiska låtar. Hemresa var kallt och täckjacka värmde trevligt. På lördag presenterade vi bara våra grupparbete innan det var tid att säga adjö. I bussen gjorde vi vår sista grupparbete. Måste säga att den här resan var jättetrevlig och jag absolut vilja göra min praktik eller utbyte i Sverige.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti