17. joulukuuta 2015

Helppo intervalliharjoitus juosten

intervalli1intervalli2
Joulun lähestyessä ajattelin tulla antamaan teille yhden yksinkertaisen vinkin, jolla monipuolistaa juoksuharjoittelua. Jouluna tulee varmasti syötyä hyvin, joten vastapainoksi on kiva päästä käymään välillä myös nauttimassa raittiista ilmasta. Tai viimeistään tammikuun puolella kun aletaan toteuttaa uudenvuodenlupauksia, on tästä vinkistä toivottavasti hyötyä jollekin. Oon aikoinaan bongannut tämän vinkin jostain toisesta blogista ja tykkäsin tästä sen verran paljon, että halusin jakaa tämän myös teille.

Itse sorrun usein siihen, että juoksen vain pitkiä tasavauhtisia lenkkejä ja nopeammat lenkit jäävät väliin. Tiedän, että vaihtelua tulisi tehdä enemmän mutta inhoan kellon kyttäämistä lenkillä. Tämä on siitä kiva harjoitus, ettei kelloa tarvitse vahdata jatkuvasti vaan musiikki hoitaa juoksuvauhdin rytmittämisen. Eli tarvitset MP3-soittimen/puhelimen/jonkun muun laitteen mistä saat musiikit kuulumaan.

Perusidea on helppo ja yksinkertainen. Juostaan tai hölkätään hiljaisemmalla vauhdilla kaikki muut osat paitsi kertosäkeistö. Kertosäkeistön ajan juostaan vauhdikkaammin. Sen jälkeen palataan taas hitaampaan vauhtiin. Tahdin voi päättää itse eli kovakuntoisempi voi juosta säkeistöt normaalia lenkkivauhtia ja ottaa kunnon spurtit aina kertosäkeistöjen aikana. Vastaavasti taas aloitteleva lenkkeilijä voi soveltaa tätä siten, että kävelee muuten koko matkan mutta aina kertosäkeistöjen aikana hölkkää tai juoksee ja kunnon kasvaessa alkaa esimerkiksi kappale kerrallaan lisäämään juoksun määrää lenkin aikana. Alkuun ja loppuun kannattaa ottaa lämmittelyä/jäähdyttelyä eli ihan kylmiltään ei kannata intervalleja alkaa tekemään. Lenkin pituuden voi myös päättää itse. Itse olen tehnyt noin puolen tunnin lenkkejä ja ensimmäisen ja viimeisen kappaleen kävellyt kokonaan.  

Onko tämäntyyppinen lenkkeily harjoitusmuotona jollekin entuudestaan tuttu? Löytyykö muita, jotka ovat jumiutuneet tasavauhtiseen lenkkeilyyn ja kaipaavat jotain vaihtelua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti